Huis aan de Voorstraat in de as gelegd, veel rookoverlast in de buurt

Aan de Voorstraat heeft woensdag vroeg in de avond een grote brand gewoed. Het betreffende huis is voor een groot deel vlammen opgegaan. Er kwam veel rook vrij, dus werden buurtbewoners geadviseerd hun ramen en deuren dicht te houden.

De bewoners waren even niet thuis. Een buurman heeft tevergeefs geprobeerd de brand te blussen. Het ging om een oud huis, dus hield de brandweer rekening met het scenario dat het zou instorten. De bewoners van de woningen naast het huis moeten hun huis uit. De brandweer is erin geslaagd om te voorkomen dat de brand overslag naar naastgelegen panden.

De oorzaak van de brand is vermoedelijk een defecte oplader van een hoverboard, een elektrische skateboard. De brandweer was de hele avond bezig met nablussen. Donderdagmiddag leek het vuur op te laaien en was de brandweer wederom ter plaatse.

Vooral bij kinderen zijn de hoverboards populair. Maar de elektrisch aangedreven ‘skateboards’ veroorzaken vaker woningbranden en in 2018 adviseerde de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zelfs dertig modellen uit de handel te nemen.

De geconstateerde gebreken: ontbrekende temperatuurbeveiliging van de batterij, onvoldoende brandwerende behuizing en de mogelijkheid van beschadiging van de isolatie van de bekabeling. De NVWA adviseert nu om een hoverboard alleen op te laden als je in de buurt bent en kunt ingrijpen als dat nodig is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *