Jos en Marjan van den Bosch stoppen met bakkerij

Martin van der Vliet neemt De Rooster over

Al maanden gaan er geruchten over het dorp. Die geruchten blijken waar. Aan het eind van het jaar stoppen Jos en Marjan van den Bosch, na ruim veertig jaar, met bakkerij De Rooster. Het goede nieuws voor de mensen uit Kockengen is dat Martin van der Vliet per 2 januari het bedrijf onder dezelfde naam voortzet.

Op 1 mei 1977 namen Jos en Marjan van den Bosch de bakkerij van de ouders van Jos over. ‘Marjan stond te trappelen,’ grapt Jos (65 jaar). ‘Mijn vader Leen nam de bakkerij in 1944 van een oom over.’ De mensen in het dorp kennen de bakker en zijn vrouw als mensen die leven voor het bedrijf. Ze stoppen hart en ziel in de bakkerij en de winkel. Nooit op vakantie, zelfs bijna nooit een vrije dag. Van maandag tot en met zaterdag is de winkel geopend. Traditiegetrouw is de winkel op woensdagmiddag gesloten. ‘In het begin zijn we wel eens op vakantie geweest, maar de laatste veertig jaar niet meer,’ zegt Marjan. Voor Jos was het in zijn jeugd al duidelijk dat hij bakker wilde worden. Hij heeft de benodigde vakopleidingen gedaan. ‘Ondertussen bak ik al vijftig jaar brood. Als we straks gestopt zijn gaan we leuke dingen doen. We zijn niet direct van het toneel verdwenen hoor. Daar waar nodig ondersteunen we de nieuwe bakker.’ ‘Eigenlijk blijft alles zoals het nu is als het gaat over het assortiment brood en banket gaat. Martin heeft nu al zijn eigen inbreng. Zo zijn onder meer de stoofperen carrés en de Heicopjes van zijn hand.

Martin van der Vliet is 21 jaar en heeft alle benodigde vakopleidingen doorlopen. Hij heeft inmiddels bij enkele gerenommeerde bakkers uit de regio ervaring opgedaan. Drie jaar geleden bepaalde hij voor zichzelf dat hij ooit een eigen bakkerij wilde runnen. Thuis in Vinkeveen in de schuur van zijn ouders heeft hij een mini bakkerij gebouwd. ‘Hij heeft daar fantastische spullen om het vak uit te oefenen. Ondertussen zijn die spullen naar hier verhuisd,’ weet Marjan. De naam De Rooster blijft. Uiteraard heeft Martin straks zijn eigen manier van werken en gaat hij zorg dragen voor het personeel in de bakkerij en de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *