Burgemeester Witteman loopt stage bij Natuurgroep Kockengen

stage-2Bburgemeester-2Bwitteman-2Bbij-2Bngk-800x445
Burgemeester Marc Witteman gebruikt ook dit jaar het reces om stage te lopen in Stichtse Vecht. In de week van maandag 15 tot en met zaterdag 20 augustus bezoekt hij twaalf verschillende bedrijven en instellingen in de kernen van Stichtse Vecht en werkt daar ook mee.
Burgemeester Witteman laat jaarlijks één week in zijn agenda bepalen door anderen. “Ik trek er elk jaar één week voor uit om een halve of een hele dag ergens mee te draaien en op die manier goed te begrijpen wat er aan de hand is in de gemeente”, aldus Marc Witteman.
De burgemeester ziet het als een kans om de organisaties, instellingen en inwoners van Stichtse Vecht beter te leren kennen. Voor hem is een zomerstage bij uitstek de gelegenheid om ideeën en inspiratie op te doen voor een nieuw bestuurlijk seizoen. “Mijn ervaring is dat stage lopen in het reces zeer waardevol is. Het vormt voor mij een nuttige aanvulling op mijn werk.”

 

Dit jaar was hij tussen 16 en 20 augustus onder meer te gast bij Uitvaartonderneming Snijders, de Rabobank, De Greef Coatings, Huttenbouwen in Vreeland en het Senioren Computer Café in Breukelen. Zaterdag 20 augustus stak de burgervader de handen uit de mouwen bij de Natuurgroep Kockengen. Er werd gewerkt in de Noordelijke rietlanden van Kockengen. Opslag van bomen en struiken werd weggehaald en over het water afgevoerd. Zo blijft dit gebied geschikt voor de rietvogels.
 

Marc Witteman op zijn webblog:
stage-2Bburgemeester-2Bwitteman-2Bbij-2Bngk-2B2-800x445Voor alweer de laatste dag van mijn week zomerstages, ging ik vanmorgen de natuur in. Samen met een groep vrijwilligers van de Natuurgroep Kockengen ging ik aan het werk in het rietland nabij het dorp. Ik heb me laten uitleggen dat juist dit rietland een perfecte biotoop is voor rietvogels zoals de blauwborst en de rietgors.

Behalve riet groeien er ook bomen en struiken in het gebied. Zonder menselijk ingrijpen zouden die het gebied langzaam overnemen, het rietland zou dan verbossen en de unieke functie voor de rietvogels kwijt raken. Dat is de reden waarom de leden van de natuurgroep elke zomer terugkomen om bomen en struiken uit het gebied om te zagen. Dat doen ze juist in de zomer, omdat dan de kans dat de bomen en struiken weer uitlopen het kleinst is.

‘Gewapend’ met handzagen, snoeischaren, een kettingzaag en de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen trokken we in bootjes het gebied in. Best spannend om daar tussen het manshoge riet een weg te banen op zoek naar de volgende boom en tegelijk uit te kijken dat je niet wegzakt in de drassige bodem.
De natuurgroep Kockengen bestaat inmiddels ruim 40 jaar en heeft rond de 140 leden. Allemaal mensen die zich druk maken over de instandhouding van de natuur in en om het dorp Kockengen. Naast onderhoud in de natuur geeft men ook cursussen zoals de cursus ‘Vogels herkennen voor de Jeugd’, die dit voorjaar met veel enthousiasme werd afgerond. Meer informatie over deze natuurgroep is te vinden op www.natuurgroepkockengen.nl

Vrijwilligers zijn belangrijk binnen onze gemeente. Ook in het kader van natuurbeheer. Zonder deze inzet zouden bijzondere stukjes natuur zoals de rietlanden bij Kockengen niet kunnen bestaan. Vanmorgen mocht ik persoonlijk meemaken met hoeveel enthousiasme men zich hiervoor inzet.

Tot zover het verslag van mijn laatste zomerstage. Het zomerreces is voorbij en vanaf maandag hervat ik mijn gewone werkzaamheden. De afgelopen week heb ik veel mensen gesproken, veel indrukken op gedaan. Kennis die mij de komende tijd weer kan helpen in mijn dagelijkse werk.

Foto’s: Gijs Kleinveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *