Gedenken is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid en vrijheid geef je door

In Kockengen werd werd er traditiegetrouw op 4 mei Dodenherdenking gehouden. Mensen uit het dorp kwamen op het Kerkplein bij elkaar.
In een korte toespraak gaf wethouder Franko Zivkovic-Laurenta aan dat

dat de speech deze keer mede was geschreven door Jitse en Marnix, leerlingen van het Niftarlake College uit Maarssen. ‘Wij herdenken vandaag alle mensen, burgers en militairen, die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, maar ook in andere oorlogssituaties en bij vredesmissies. Wij herdenken ook onze inwoners die juist verzet hiertegen boden, die niet lijdelijk toegezien hebben, maar juist dapper hebben gestreden tegen de onderdrukking van henzelf en van anderen, waarbij velen voor deze daden van moed, de hoogte tol hebben moeten betalen. Gedenken is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid en zoals het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt: Vrijheid geef je door.

Op de begraafplaats legde de wethouder een krans bij het graf van Hendrik Brunt, die in 1945 door de Duitsers werd doodgeschoten. Familieleden van Brunt en de veteraan Dan Braggaar, die werd geassisteerd door zijn kleindochter Anouk, legden bloemen. Veteraan Braggaar vertelde kort over zijn ervaringen. Tijdens de herdenking werd de muziek verzorgd door het Kockengens Blazers Ensemble.
Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *