Excursie Natuurgroep Kockengen naar Amsterdamse Waterleidingduinen

Op zaterdag 24 oktober 2015 organiseert de Natuurgroep Kockengen een excursie naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. 


De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is een duingebied van 3400 ha tussen Zandvoort en Noordwijk. In dit duingebied ligt een uitgestrekt complex van infiltratiekanalen voor de drinkwaterwinning voor de stad Amsterdam. Tegenwoordig wordt er jaarlijks 70 miljoen kubieke meter drinkwater voorgezuiverd. In de AWD wordt sinds 1853 drinkwater gewonnen, daarmee is het oudste drinkwaterwingebied van Nederland. Waternet is de terreinbeheerder van dit drinkwaterwingebied én beschermd natuurmonument. De Oranjekom foto: Waternet We gaan op zaterdag 24 oktober bij de ingang Oase in Vogelenzang het gebied in. Hier bevindt zich ook het bezoekerscentrum “De Oranjekom”. Door de grote variatie in dit duingebied; binnenduinbos, struwelen met besdragende struiken, graslanden en de vele kanalen en meertjes is het zeer rijk aan allerlei planten en dieren. In deze tijd zien we er oa. allerlei vogelsoorten die er overwinteren op de kanalen en meertjes. Maar ook veel vogels op doortrek die zich tegoed doen aan de besdragende struiken. Daarnaast zijn de AWD bekend door de ca. 3000 damherten die er leven. In oktober is de bronst van de damherten, de mannetjes laten zich dan duidelijk horen. Damhert foto:Waternet Excursie NGK Op zaterdag 24oktober 2015 organiseert de NGK een excursie naar de AWD duinen bij Vogelenzang. De rondwandeling door de duinen met een bezoek aan het bezoekerscentrum duurt ca. 2,5 – 3 uur en gaat over zand- en verharde paden. Denk aan stevige wandelschoenen of laarzen en aan warme, winddichte kleding en neem iets te eten en drinken mee. En vergeet je verrekijker en fototoestel niet ! We verzamelen voor deze excursie op het Driestammenplein in Kockengen en vertrekken daar om 8.00 u. We proberen zoveel mogelijk te carpoolen. Naar verwachting zijn we rond 13.00u – 13.30u weer terug in Kockengen. Opgave Opgeven voor deze excursie kan via de e-mail: theo.van.schie@natuurgroepkockengen.nl Geef bij je aanmelding door of je wilt meerijden of zelf wilt rijden en hoeveel personen er dan met je mee kunnen rijden. Bij de ingang van de AWD is een dagkaarten automaat, hier kun je alleen met PIN betalen. (een dagkaart kost € 1,50) Meerijders betalen een bijdrage van € 5,00 aan de bestuurder van de auto voor de parkeer- en brandstofkosten. Het maximum aantal deelnemers is 30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *