Amfibievriendelijke straatkolken in Kockengen geplaatst

Dinsdag 31 maart is een tiental amfibievriendelijke straatkolken aangeboden aan de gemeente Stichtse Vecht en de Natuurgroep Kockengen. Deze straatkolken zijn voorzien van een ‘trappetje’ waardoor padden, watersalamanders en andere kleine amfibieën die in een straatkolk terecht komen, hier weer uit kunnen klimmen. Het effect van de nieuwe straatkolken zal gemonitord worden door de Natuurgroep Kockengen.

De kolken werden in de keet bij de Wethouder Van Doornweg aangeboden door leverancier Wavin. De kolken zijn inmiddels door de firma Bunnik geplaatst op de opgehoogde Van Zuylenweg in het deelproject 1 van Kockengen Waterproof. De speciale putten hebben amfibieëntrappen, waardoor bijvoorbeeld padden uit de put kunnen klimmen en niet in het riool terecht komen. Ieder jaar komen er honderdduizenden amfibieën en andere kleine dieren te overlijden in straat- en trottoirkolken. De kolk met ingebouwde amfibieëntrap moet dit helpen voorkomen.

 Uit recent onderzoek van Stichting RAVON, die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen, blijkt dat jaarlijks ruim een half miljoen volwassen amfibieën en nog veel grotere aantallen jonge dieren onbedoeld in straatkolken terechtkomen en daar sterven door honger of uitputting. Dit gebeurt niet alleen tijdens de trek in het voorjaar, maar ook in de zomer en herfst, wanneer de padden, kikkers en kleine watersalamanders naar hun zomerverblijfplaats op het land trekken en de jonge dieren een nieuw leefgebied zoeken. ‘Stichting RAVON en lokale natuurorganisaties, zoals de Natuurgroep Kockengen, zetten zich actief in om dit probleem op de kaart te zetten en een oplossing te vinden’, aldus Paul Meijer, product manager bij Wavin. ‘Wavin ziet de urgentie hiervan en heeft de handschoen opgepakt. Onze paddentrap bestaat uit een geperforeerde RVS strip die loodrecht in de Save straatkolk is gemonteerd. De strip reikt tot aan de bovenrand van de kolk, zodat de dieren eenvoudig omhoog en eruit kunnen klimmen. Een simpele en doeltreffende oplossing.’Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *