Succesvolle open dag bij Boer Piet

Zaterdag 28 maart was er op Boerderij Hazenveld een open dag. Kinderen konden
kalfjes en konijnen aaien. Bij hoge uitzondering was er een stier op Boerderij Hazenveld, speciaal voor de kids. Een stier waar je op kon zitten met een groot kussen er omheen. Boer Piet gaf in de stal bij de koeien tekst en uitleg en ook het jongvee kon worden bezocht. In de Veldschuur was er warme koffie of thee, limonade en wat lekkers erbij.
 
Ondanks dat het regende hebben zo’n 150 mensen de open dag bezocht. Het was gezellig druk. De stier was binnen gezet, waarna er naar hartenlust op werd gespeeld. In Het Groene Hart was er zaterdag de Joop Zoetemelk classic, waarvan er ook veel fietsers door Laag Nieuwkoop en Portengen kwamen.Ook was er een quiz. Al snel bleek dat er nog veel werk te doen is voor de boeren. De meeste deelnemers gaven aan dat de schouderkarbonade en de ribkarbonade en soms zelfs de speklapjes van de voorvoet van de koe komen. Wel zielig voor de varkens in Nederland. Winnaars onder meer: Vera Kriege, Esther van der Leeden, Hidde Torenstra en ook opa Torenstra en Dean Arijjansen.

Tijdens de open dag zijn er pas geboren kalfjes geadopteerd. ‘Mensen kunnen Vriend worden van onze boerderij of een koe adopteren. Het apdopteren van een koe heeft als doel verbinding te maken tussen burger en boer. Wij houden onze adoptievrienden op de hoogte van het wel en wee op de boerderij, nodigen ze een aantal keren per jaar uit om onze boerderij te bezoeken. Zo leren burgers wat een boer allemaal doet om lekkere producten van de boerderij te laten komen, bij ons dus melk en vlees. Omgekeerd leert de boer ook wat van de burgers. Krijgt soms ook een ander inzicht in hoe iets gedaan kan worden, ‘vertelt Boer Piet.

'Zo worden zij ook als enige uitgenodigd om de Koeiendans in het voorjaar bij te wonen en natuurlijk ook om de koeien mee terug naar de stal te begeleiden in het najaar.' Boer Piet melkt nog in de polder. Veel mensen willen die unieke ervaring meemaken. 'Alleen gasten van onze camping en B&B mogen mee de polder in en onze adoptievrienden zijn altijd welkom op de boerderij en mogen ook met Piet mee melken.'

Tekst en foto's: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *