Bewoners Kockengen teleurgesteld, verdrietig en boos op waterschap en gemeente

KOCKENGEN – Tijdens een bijeenkomst over de wateroverlast op 28 juli en de dagen erna in Kockengen en omgeving, maandagavond in hotel Breukelen reageerden veel bewoners teleurgesteld, verdrietig en boos. Met name het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden moest het ontgelden, maar ook de gemeente Stichtse Vecht kwam er niet zonder kleerscheuren af. Zo’n 300 bewoners waren naar Breukelen gekomen met de hoop antwoorden te krijgen op vragen, veel vragen. 

Er kwamen excuses en met name werd er keer op keer gezegd dat één en ander nog nader onderzocht moet worden
De gemeente Stichtse Vecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben veel missers gemaakt bij de wateroverlast afgelopen juli in Kockengen. Dat staat in een rapport van Twynstra & Gudde. Er was geen samenwerking tussen gemeente en waterschap en er werd nauwelijks gecommuniceerd. Ook stonden stuwen open, waren gemalen verstopt en namen noch de gemeente noch het waterschap de telefoon op toen de brandweer belde.

Het waterschap verweert zich door te wijzen op de lage ligging van Kockengen. Dat ligt op het laagste punt van de polders tussen Maarssenbroek en Amsterdam, waardoor al het water uiteindelijk in het dorp terecht komt. Er was met name sprake van gebiedsvreemd water uit onder meer Maarssenbroek, Haarrijn en Haarzuilens. Bij extreme regen zouden volgens het waterschap problemen daardoor onvermijdelijk zijn. Noodoplossingen werden te laat ingezet en eerdere beloften na wateroverlast in oktober 2013 werden niet nagekomen. De gemeente stelde geen crisisplan in werking en de dijkgraaf was op vakantie. ‘Wie zorgt ervoor dat het huis van mijn moeder weer netjes wordt. Van de verzekering moet ik uitzoeken wie de schuldige is, maar het is mij duidelijk dat ik bij jullie moet zijn. Misschien is het tijd voor nieuwe mensen in het waterschap en kunt u maar beter opstappen. Waarom is er niet gereageerd nadat het KNMI code oranje had gegeven. Er worden politieke spelletjes gespeeld ‘, werd onder meer door de aanwezigen naar voren gebracht.

Mogelijke oplossingen als een bergingsgebied ten noorden van de N401, een bergingsgebied bij Portengen, hydraulische scheiding polder en dorp en peilgebieden afkoppelen en apart lozen op de Bijleveld worden nog onderzocht.
De bewoners hebben een week de tijd al hun vragen te mailen de gemeente en het waterschap, waarna er binnen twee weken daarna antwoord volgt. De mailadressen zijn op de websites van de gemeente Stichtse Vecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden te vinden.

Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *