VRU onderzoekt aanpak bij ondergelopen Kockengen

KOCKENGEN– De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat onderzoeken hoe de wateroverlast in Kockengen door de autoriteiten is aangepakt. Ruim een week geleden kwam het dorp dagenlang blank te staan na hevige regenbuien.

Er waren zes noodpompen nodig om het water weg te krijgen. De gemeente Stichtse Vecht en het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kregen veel kritiek te verduren. Ze hebben de VRU gevraagd om in september met aanbevelingen te komen.
Door de hevige regenval kwam Kockengen eind juli zo’n halve meter onder water te staan. Omdat het dorp op het laagste punt van de polders tussen Maarssenbroek en Amsterdam ligt, loopt al het water naar Kockengen.

De politiek zet vraagtekens bij de aanpak van de wateroverlast en de waterhuishouding in Stichtse Vecht. Onder meer Streekbelangen en de ChristenUnie/SGP maken zich na een bezoek aan Kockengen grote zorgen. Bewoners hebben aangegeven dat er al langere tijd niet of nauwelijks sprake is van regulier onderhoud aan watergangen en installaties zoals duikers en gemalen. Terwijl het dorp onder water liep werkte het gemaal bij de Wagendijk/Voorstraat niet. Een bewoner heeft vuil uit het gemaal gehaald, waarna het weer werkte. Ook hebben bewoners twijfels over de inzet en het functioneren van extra pompen bij onverwachte wateroverlast. In een persbericht kondigde het waterschap eind vorige week aan eerder te beginnen met malen om wateroverlast ten gevolge van veel regen zondag te voorkomen. Echter wederom hebben bewoners twijfels. Immers zondagmiddag, voor de verwachte regen, stond het water in de sloten niet lager dan anders.
Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *