Grote noodpompen moeten Kockengen droog pompen

KOCKENGEN – Liefst zes grote noodpompen moet het maandag ondergelopen Kockengen weer droog pompen. Twee dagen na het hevige noodweer staan er nog steeds straten, huizen en landerijen blank. Het waterschap Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden sprak de verwachting uit dat de bewoners van het dorp woensdagavond weer droge voeten hebben. Dat is niet helemaal gelukt. Doordat een stuw bij de Haarrijnse Plas open heeft gestaan, is het waterpeil woensdag in Portengen aanvankelijk gestegen.’Dit was in oktober vorig jaar ook al het geval, ‘ zegt een bewoner. Volgens enkele bewoners zijn enkele huizen op het oude dorp onnodig onder water gelopen. Het gemaal op het kruispunt Voorstraat/Koningstraat/Wagendijk deed het gewoon niet. Nadat een bewoner de duiker schoon had gemaakt, sloeg het gemaal weer aan. Binnen korte tijd zakte het water, maar het kwaad was al geschied. Enkele woningen zijn onbewoonbaar verklaard. De zes pompen draaien dag en nacht door, maar wel wat laat laten de bewoners weten.
Kockengen ligt het op laagste punt van de polders ten Noord Westen van Utrecht.. Als het hard regent lopen de straten onder. Maandag kwam daar nog eens bij dat Amsterdam ook te kampen had met grote wateroverlast en dat vanuit die richting ook heel veel overtollig water richting de polders is gepompt. Gemeente, provincie en het waterschap gaan het waterprobleem in Kockengen aanpakken, maar het duurt nog tien jaar voor dat project klaar is. De inwoners van Kockengen dringen al geruime tijd bij de gemeente Stichtse Vecht en het waterschap aan op maatregelen. De gemeente zegt te snappen dat de inwoners moedeloos worden van alweer wateroverlast, maar wijst er ook op dat Nederland niet is gebouwd op de extreme piekbuien die steeds vaker voorkomen. Wethouder Pieter de Groene: ‘Kockengen is door zijn ligging extra kwetsbaar, waardoor de wateroverlast eerder optreedt en vaak groter is dan elders. De gemeenteraad heeft 20 miljoen euro gereserveerd om de woongebieden van Kockengen op te hogen. In september wordt daarmee gestart. De klus gaat echter ruim tien jaar duren. Tot deze aanpak gerealiseerd is, neemt het waterschap extra tijdelijke pompmaatregelen voor het dorp.’

Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *