Kockengen loopt weer onder water

KOCKENGEN – Vorige week kwam het waterschap Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden nog met een persbericht over Kockengen Waterproof naar buiten over de aanpak van de sterk gedaalde bodem in Kockengen. In dat bericht is te lezen dat na de wateroverlast van oktober 2013 in het dorp het waterschap en gemeente een pakket maatregelen hebben ontwikkeld. Bij zware buien kan in de delen van Kockengen die nog niet aan de advieshoogte voldoen, minimaal 30 centimeter boven normaal waterpeil, nog steeds wateroverlast optreden. De maatregelen beogen dit zo veel mogelijk te voorkomen en, als dat niet lukt, dat de straten binnen 24 uur droog zijn en dat er nooit meer dan 10 centimeter water op straat staat. Dit pakket is nu, vóór het ‘buienseizoen’ van nazomer en herfst, operationeel en bestaat uit optimalisering van de bemaling, snelle inzet van een noodpomp wanneer nodig, en het treffen van tijdelijke provisorische maatregelen in de openbare ruimte.
Weer onderwater
Tijdens hevig noodweer met onweer en zware regenbuien liep Kockengen maandag weer onder water. Ditmaal kwam een groter deel van het dorp blank te staan dan in oktober vorig jaar. Maandagmorgen werd in de Koningstraat de hulp van de brandweer ingeroepen. Zoals verwacht liep het deel van het dorp dat in het kader van Kockengen Waterproof als eerste wordt aangepakt al snel onderwater. Een halve meter was geen uitzondering. Kaplaarzen van buurtbewoners liepen over. Ook de Zwanebloem en omgeving kwam flink onder te staan, maar ook het oude dorp en woningen aan de Kerkweg.
De wateroverlast is voor veel inwoners van Kockengen letterlijk de druppel die de emmer doet overlopen. Zij eisen dat de gemeente Stichtse Vecht en het waterschap ingrijpen om herhaling te voorkomen. In Kockengen staan de straten al jaren met enige regelmaat blank na flinke regenbuien maar zo erg als het maandag was, hebben de bewoners nog nooit meegemaakt.
Er viel maandag tussen de 80 en 90 millimeter regen in Kockengen. In enkele huizen stond 25 centimeter water. ‘Dat terwijl er extra pompen worden ingezet, heb ik in de krant gelezen. Het lijkt wel alsof die pompen andersom draaien. Dat is overigens al eens eerder gebeurd,’ zegt een bewoner van het dorp. Volgens het waterschap De Stichtse Rijnlanden kunnen de huidige gemalen zulke extreme regenval als die van maandag niet aan. Er wordt nagedacht over een oplossing zoals bijvoorbeeld speciale overloopgebieden en grotere gemalen.
Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *