Eerste deelproject 18+ huis Join Our Mission in Polen afgerond

KOCKENGEN – Join Our Mission bestaat uit twee stichtingen. Eén organiseert jaarlijks een werkreis naar twee kindertehuizen in Pieszyce en Piława in Polen. Zo’n vijfendertig jongeren en begeleiders werken in en rondom de huizen en maken contact met de kinderen om zodoende een leuke week met elkaar te hebben. Bij de vrijwilligers die de werkreizen jaarlijks organiseren en geld
en spullen inzamelen om de reizen te kunnen bekostigen, ontstond een plan om naast de kindertehuizen een zogenaamd 18+huis te bouwen voor jongeren die 18 jaar zijn geworden, het kindertehuis moeten verlaten, maar nog niet geheel op eigen benen kunnen staan. In 2009 werd er daadwerkelijk met het inzamelen van geld begonnen. Vervolgens werd de grond aangekocht en het huis wind- en waterdicht gebouwd. Via acties, waaronder sinds september vorig jaar crowdfunding, proberen de vrijwilligers uit Kockengen het geld bijeen te krijgen.
In het bestuur van de stichting 18+huis is Richard Oostveen (55) penningmeester. ‘Voor de afbouw van het 18+huis was zo’n € 94.000,- nodig. We zijn medio september vorig jaar met crowdfunding begonnen. Inmiddels is er al zo’n € 30.000,- opgehaald. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. Bij de aankoop van de grond in 2010 hadden we een enorme meevaller. Aanvankelijk was er
€ 25.000,- nodig, maar toen het eenmaal zover was konden we de grond met veel korting kopen. De rest van het geld kon mooi voor de bouw gebruikt worden. We hebben het project in zes deelprojecten gedeeld. Voor alle deelprojecten is er inmiddels geld toegezegd. Deelproject 1, in grote lijnen de riolering en alles wat daarbij komt kijken, hebben we afgerond. Daar is een bedrag van € 19.000,- mee gemoeid. Voor ons echt een mijlpaal,’ vertelt Richard Oostveen.
Onze voorzitter Fred de Bruin ken ik al heel lang van allerlei vrijwilligerswerk. Hij vroeg mij elf jaar gelden mee te gaan op de werkreis. Die, voor mij eerste, reis heeft heel veel indruk gemaakt. Je moet weten dat het gebied waar de kindertehuizen staan, één van de armste streken van Polen is. Nu gaat het met de meeste kinderen in dat gebied goed, maar een deel van de kinderen belandt in een kindertehuis doordat de ouders niet voor ze kunnen zorgen. Die hebben vaak een alcoholprobleem. Van de kinderen in de kindertehuizen komen de meeste wel op hun pootjes terecht, maar enkele kinderen hebben hulp nodig. Er was in het kindertehuis een meisje dat iedere ochtend haar mooiste kleren aan wilde. Zij dacht dat haar moeder haar kwam halen. Iedere dag, terwijl iedereen wist dat haar moeder niet kwam. Dat staat nog steeds op mijn netvlies. Een ander meisje werd 18, moest het kindertehuis uit en wilde wel voor haar zusje van ik denk nog geen 10 jaar zorgen. Van de gemeente kon ze woonruimte krijgen. Dat was een hok waar ik mijn hond nog niet wil laten slapen. Ruud van Leeuwen en ik hebben ieder wat geld gelapt, zodat we dat hok wat konden opknappen. Hoe jonger de kinderen in het kindertehuis komen, hoe groter de kans dat zij worden geadopteerd door mensen uit bijvoorbeeld Engeland of Italië. Een deel blijft in het tehuis en de meesten redden zich wel alleen vanaf het moment dat ze het tehuis moeten verlaten. Een klein percentage redt het dan nog niet. Voor die jongeren bouwen wij het 18+huis. Het is juist om die jongeren klaar te stomen om echt op eigen benen te staan. Bijvoorbeeld door een goed dagritme te volgen, opstaan, leren, werken enzovoort. Die jongeren mogen niet afhankelijk worden van de straat. Als we voldoende geld hebben ingezameld kan de bouw verder. Uiteraard blijven we, naast crowdfunding, ook door acties geld inzamelen. Zo is er straks weer de inmiddels befaamde chocoladeletter actie. Bedrijven die die actie wel grappig vinden kunnen zich via de website joinourmission.nl aanmelden. Op die site is alle informatie over beide stichtingen van Join Our Mission te vinden, ‘ besluit Richard Oostveen.

Tekst en foto: Gijs Kleinveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *