NGK: Winteravondlezing “Veenweidegebied: landschap en natuur”

Op vrijdag 21 december a.s. organiseert de Natuurgroep Kockengen voor de vierde maal een winteravondlezing.

Dit jaar is schrijver en bioloog Wim Weijs uitgenodigd om zijn visie op de geschiedenis van landschap en natuur in het West-Utrechtse veenweidegebied te delen.

De Natuurgroep Kockengen is zeer verheugd, dat zij voor de traditionele winteravondlezing een bijzondere spreker heeft weten te vinden. Het is de bioloog Wim Weijs. De heer Weijs heeft vorig jaar het indrukwekkende boek Natuur & Landschap van de Vechtstreek geschreven. Ook het westelijk veenweidegebied is in dit boek opgenomen. In het boek wordt de lezer meegenomen op een denkbeeldige excursie in de tijd door het gebied rond Kockengen. Liefhebbers van Natuur en Cultuur van deze omgeving komen ruim aan hun trekken.

Wim Weijs begint zijn verhaal zo ongeveer aan het einde van de IJstijden (ca. 11.000 jaar geleden), toen de zeespiegel, evenals nu, sterk ging stijgen. De Noordzee liep vol, drong door tot West-Utrecht en zette een kleipakket op de bodem af. Dit is het begin van het ontstaan van ons huidige veenweidegebied, dat als eerste bestond uit riet, biezen, wilgen en elzen. Hieruit ontstond het veen, dat meegroeide met de langzaam doorstijgende waterspiegel, ten westen van de Vecht tot een uiteindelijke dikte van ca. 10 meter.

Vanaf het jaar 1000 komt de mens in ons gebied in beeld, die uiteindelijk de grootste invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het landschap en de natuur. En wat dat heeft betekend, zal Wim Weijs de aanwezigen vertellen en laten zien .

De Natuurgroep Kockengen maakt zich sterk voor het veenweidegebied rond het dorp Kockengen. Zij probeert optimale omstandigheden te creëren voor de planten en dieren in dit gebied. Dat doet zij onder andere met het vele onderhoudswerk. Ook het geven van voorlichting over het ontstaan en de specifieke kenmerken van het landschap en de planten en dieren in het veenweidegebied hoort bij het takenpakket van de Natuurgroep.

Het bestuur van de Natuurgroep Kockengen nodigt u van harte uit om bij deze unieke lezing aanwezig te zijn. De lezing vindt plaats in ’t Kockenest, Koningin Julianaweg 1 en begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.45 uur open.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *