Theo de Rooij: ‘Gerard was mijn grote voorbeeld’

Op de avond van de afsluiting van het seizoen bij de LbnK, vrijdag 12 oktober in een sfeervolle schuur op Spengen gaf voormalig profwielrenner Theo de Rooij (1957) een lezing. Hij sprak onder meer over zijn vriend Gerard Vianen, die zijn grote voorbeeld was. Tijdens de avond werd de ‘kei’ van 20128 uitgereikt aan Maarten Koster, die geen lid is van de club, maar als vrijwilliger altijd klaar staat.

Theo de Rooij werd in Harmelen geboren was beroepswielrenner van 1980 tot en met 1990. Hij begon zijn loopbaan bij Belgische ploegen en reed de laatste acht jaar voor de wielerploegen van Peter Post. De Rooij behaalde onder meer etappezeges in de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Duitsland en de Ronde van Nederland. De Rooij nam acht keer deel aan de Tour de France. Na zijn actieve loopbaan werd hij ploegleider, eerst bij Peter Post en later bij de wielerploeg van Jan Raas. Vervolgens was hij algemeen directeur van de Rabobankploeg. Hij was mede betrokken bij de affaire Michael Rasmussen die in 2007 in de Tour in het geel reed maar werd ontslagen omdat hij zich niet aan de regels van de Rabobankploeg had gehouden.

Theo trad toe tot het bestuur van de Ronde van Overijssel en is daar inmiddels koersdirecteur. In 2009 presenteerde Theo de Rooij zijn biografie beZIELd. Hij bood het eerste exemplaar aan Peter Post aan. Sinds 2010 is er ook een classic naar hem genoemd: de Theo de Rooij Classic, door het hart van Overijssel. Ieder jaar fietst Theo de Rooij op Hemelvaartsdag de Gerard Vianen Classic. Foto”s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *