18+ huis Join Our Mission in Polen geopend

Join Our Mission, een stichting uit Kockengen, zet zich actief in voor twee kindertehuizen in Zuid-West Polen. Daar wonen kinderen van 7 tot 18 jaar tijdelijk of permanent. Zij kunnen niet langer thuis wonen. Drank– of seksueel misbruik, huiselijk geweld of financiële nood maakte de situatie onhoudbaar. Voor de jongeren die het kindertehuis op hun 18e moeten verlaten heeft Join Our Mission een 18+ huis gebouwd.

 

Op vrijdag 1 september is het 18+ huis officieel geopend. Voorzitter Fred de Bruin hield een korte speech, waarna de voorman van het landsdeel Dzierzoniowski een glazen trofee aanbood. Ter nagedachtenis aan Ineke de Bruin, drijvende kracht achter de stichting die in 2016 is overleden, werd het symbool van het huis, een mus, door directrice Ilona onthuld. De voorman en de burgemeester van het dorp knipten een lint bij de voordeur door en de hoofdpriester van de regio heeft het huis gezegend. Vanaf dat moment kon het huis van binnen worden bekeken.

Join Our Mission Polen trekt zich het lot aan van de Poolse jongeren van achttien jaar en ouder, die volgens de wet het kindertehuis moeten verlaten. De meeste van hen verbleven jarenlang in het kindertehuis, vanwege slechte omstandigheden thuis. Hun ouders zijn vaak ontzet uit de ouderlijke macht. Volgens de Poolse wet krijgen de jongeren door de gemeente woonruimte aangeboden in de omgeving waar zij woonden voordat zij in het kindertehuis terechtkwamen. Dit gebeurt ook, soms snel, soms pas na jaren. Helaas is het in de meeste gevallen zo dat de jongeren een kamertje in een achterstandswijk aangeboden krijgen. De omstandigheden waarin zij, zonder hulp van ouders of instanties, een bestaan moeten opbouwen is niet gemakkelijk. ‘In de jaren dat wij in de kindertehuizen komen, hebben we dit vaak fout zien gaan. De meeste jongeren redden het niet alleen. Zij begonnen op straat te zwerven en belandden in slechte milieus. Deze zorg deelden we met de directrice van de kindertehuizen. Vanuit die zorg is het idee ontstaan de jongeren een eigen thuis te bieden, het 18+huis. Hier krijgen deze achttien jarigen de kans om onder begeleiding belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals beheren van eigen financiën, een studie volgen, werk zoeken, boodschappen doen en koken. De jongeren leren die vaardigheden onder toezicht. Na een jaar of iets langer zijn de jongeren klaar om op zichzelf te wonen, ‘vertelt voorzitter Fred de Bruin.

‘Samen met Ineke en de overige bestuursleden heb ik het verhaal honderden keren vertelt aan iedereen die het maar horen wilde. Immers we moesten geld inzamelen en dat is gelukt. Onder meer door veel acties in het dorp en daarbuiten, crowdfunding, goedgeefse sponsors, actie verkoop chocoladeletter en uiteraard heel veel inzet van al die vrijwilligers.

Uiteindelijk is er € 160.000,- opgehaald. In het voorjaar van 2012 is de bouw van het 18+ huis daadwerkelijk begonnen. Inmiddels is het huis geopend en heeft de eerste bewoonster haar intrek genomen. Uiteindelijk is er plaats voor acht bewoners, besluit Fred de Bruin.

 

 

Op zaterdag 7 oktober is er bij de familie Segers aan de Wagendijk 1 in Kockengen ter gelegenheid van de opening van het 18+ huis van Join Our Mission in Polen een feestelijke borrel. Tussen 15.00 en 17.00 uur is op een video te zien hoe de opening in Polen op 1 september is verlopen. Iedereen is van harte welkom.

Tekst: Gijs Kleinveld.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *