‘Mijn droom is om ooit nog een keer een woestijnrally te rijden’ Sjoerd en Stephan Fokkema deelnemers bij Hellas Rally

 

Van zondag 21 tot en met zondag 28 mei nemen Sjoerd en Stephan Fokkema in Griekenland deel aan de Hellas Rally. Een wedstrijd voor motorrijders, quads, buggy’s en SSV’s. Liefst 200 deelnemers gaan bij het Griekse dorp Nafpaktos met elkaar de strijd aan. Of Stephan in de rally kan uitrijden is maar zeer de vraag. Bij een training in Frankrijk heeft hij bij een val een flinke schouderblessure opgelopen. Hij is maandag met zijn schouder in een brace wel van start gegaan.

De Hellas Rally is een wedstrijd met een proloog van ruim 80 kilometer en vervolgens zes wedstrijden van zo’n 300 kilometer. Het is een rally die alles in zich heeft met prachtige specials. Een combinatie van gravel, bospaden, bergroutes en strand. Dit jaar wordt er voor het eerst een nieuw trackingsysteem gebruikt.

Sjoerd en Stephan Fokkema hebben zich aangesloten bij een organisatie die een groot deel van de service regelt. Zo worden de motoren, reserve onderdelen en gereedschap vervoerd en het verblijf geregeld. Ook wordt er bij het sleutelen hulp geboden.

‘Wij rijden de rally op een KTM 450cc, dezelfde motor wordt door de meeste deelnemers van Parijs – Dakar gebruikt. Voor het rijden van de verschillende parcoursen rond Nafpaktos ben ik niet bang. Het navigeren aan de hand van een roadbook dat op het stuur is gemonteerd, is wel een dingetje. Voor mij is het lastig om goed te lezen. Dat heb ik bij de trainingen wel gemerkt. Wij gaan natuurlijk naar Griekenland om een goede uitslag te rijden. Met de ervaring die wij door de jaren heen hebben opgedaan in de verschillende takken van de motorsport moet dat lukken. Het is een kwestie van goed voorbereiden, een doel voor ogen en er voor gaan, ‘vertelt Sjoerd.

‘Het mooie van de Hellas Rally is dat het parcours in lussen rond Nafpaktos loopt. Iedere dag keren we daar terug. Daar overnachten alle deelnemers en het materiaal en gereedschap blijft daar. We kunnen gebruik maken van de service van het team waarbij wij ons hebben aangesloten. De deelnemers komen uit verschillende landen, een internationaal gezelschap. Dat maakt het zo mooi. Het is heel jammer dat ik die blessure heb opgelopen. Toen ik viel had ik meteen door dat het niet goed was. We zijn direct naar Nederland terug gegaan en ik heb er hier in het ziekenhuis naar laten kijken. Daar werd vastgesteld dat mijn schouderbanden zijn gescheurd. Ik hoop dat ik de rally kan rijden’ zegt Stephan. ‘Mijn droom is om ooit nog een keer een woestijnrally te rijden, maar eerst in de Hellas Rally de finish halen,’ besluit Sjoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *