Natuur-ommetje voor de jeugd.

Op zaterdag 15 oktober houden we weer een natuur-ommetje voor de jeugd. En we gaan weer iets heel speciaals doen. We gaan kijken bij het ringen van zangvogels bij het Vogelringstation De Haar in de Eendenkooi van Haarzuilens. Vogels worden daar gevangen met zogenoemde mistnetten en daarna gewogen en gemeten en voorzien van een ring. Dat gaan we allemaal van dichtbij meemaken. En misschien mag je de vogels zelfs even vasthouden, bijvoorbeeld een Roodborst of een Zwartkop. Zelfs IJsvogels worden daar af en toe gevangen.
ngk-vogels-ringen-1
Waarom dat ringen?
Ieder jaar reizen er over de hele wereld zo’n 50 miljard vogels. Kleine en grote, tot wel tienduizenden kilometers. Door ze te voorzien van een metalen ring ontdekken we hun geheimen over onder andere trek en overleving van Nederlandse vogels. Zo kunnen we ze beter beschermen.
ngk-vogels-ringen-2

Hoe gaat dat dan?

Elke ring heeft een uniek nummer. Het Vogeltrekstation Nederland in Wageningen verzamelt en beheert alle gegevens over deze geringde vogels. Wanneer een vogel wordt teruggemeld, wordt de waarneming aan de hand van het ringnummer gekoppeld aan het ringgegeven. Zo komen we te weten waar de vogel naar toe is gegaan en hoe oud deze is geworden
Wie zijn die ringers?
De mensen die de vogels van een ring voorzien noemen we ‘ringers’. Alleen mensen met een speciale opleiding en machtiging mogen vogels ringen. Dit zijn naast onderzoekers vooral veel vrijwilligers. Zonder hun deskundige inzet zouden we nooit zoveel informatie kunnen verzamelen over vogels.
Wil je mee met deze speciale ringexcursie dan graag een e-mail sturen naarben.van.der.horst@natuurgroepkockengen.nl
We gaan op de fiets er naar toe en verzamelen om 08.00 uur bij de Drie Stammenweg bij de school. We verwachten rond 12.00 uur weer terug te zijn in Kockengen. Het is verstandig om laarzen en warme kleding aan te doen.
Bij slecht weer of harde wind wordt er niet geringd. We laten dat op tijd aan jullie weten via de mail. Dus kijk de avond vóór het ommetje voor alle zekerheid nog even in je mailbox. Bij geen bericht gaat het door.
De Natuurgroep Kockengen organiseert regelmatig van dit soort korte excursies (natuur-ommetjes).
Kijk voor de data op : www.natuurgroepkockengen.nl of neem voor meer informatie contact op met ben.van.der.horst@natuurgroepkockengen.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *