Megatransport TenneT over A2 naar Breukelen-Kortrijk succesvol verlopen

Ook het tweede deel van het transformatortransport naar Breukelen-Kortrijk is succesvol verlopen. Afgelopen nacht legde TenneT’s transformator bestemd voor het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk zijn laatste stuk af over de A2.
tennet-transformator-transport-1-okt

 

Twee weken geleden begon de transformator zijn reis vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal naar de A2. Afgelopen nacht stond het tweede deel van het transport op het programma.
Zaterdagavond omstreeks 23.30 vertrok de transformator vanaf Shell Station Ruwiel richting de A2. Vervolgens stak de transformator de middenberm over naar de rijbaan in de richting Utrecht. Omstreeks 6.30 zondagochtend kwam de transformator aan bij de speciaal aangelegde hellingbaan waarna het laatste stukje naar het in aanbouw zijnde station afgelegd kon worden.
tennet-transformator-transport-2-okt
Verkeershinder
Vanwege de enorme afmeting en de daarbij behorende draaicirkel van het transport, werd het verkeer op de A2 regelmatig stilgelegd om de transformator de ruimte te geven. Daarnaast moest een aantal portalen tijdelijk aan de kant vanwege de hoogte van het transport. Totaal waren er zeven verkeersstops van steeds 15 minuten nodig om de transformator de ruimte te geven.
Hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk
TenneT werkt in de omgeving Breukelen-Kortrijk aan de uitbreiding van haar elektriciteitsnet. Om de koppeling tussen het nationale- en het regionale hoogspanningsnet te realiseren bouwt TenneT het 380/150 kV station Breukelen-Kortrijk. Een transformator is een belangrijk onderdeel van een hoogspanningsstation. Hij zorgt ervoor dat de elektriciteit wordt omgezet van 380 naar 150 kV. De transformator is gebouwd in Nijmegen bij SGB-SMIT Group. Vanuit Nijmegen is hij per schip zo dicht mogelijk naar de eindlocaties gebracht. Het laatste gedeelte ging stapvoets over de weg richting het hoogspanningsstation waar de transformator vervolgens wordt geïnstalleerd. Het vervoer werd uitgevoerd door Mammoet. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, vond het transport ’s nachts plaats.
Bewoners Kortrijk nog steeds niet overtuigd
Veel bewoners van Kortrijk zijn nog steeds niet overtuigd van de noodzaak van het Hoogspanningsstation dat momenteel op Kortrijk wordt gebouwd. Volgens de bewoners wijst recent onderzoek uit dat het hoogspanningsstation voor de capaciteit bij de oplevering al niet meer nodig is. ‘Het is een prestigekwestie voor TenneT dat wordt gesteund door het ministerie van Economische zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *