Vluchtelingen van Kockengense sporthal naar Laren

De 115 vluchtelingen die sinds vorige week dinsdag in de sporthal van Kockengen werden opgevangen, zijn maandagmiddag overgeplaatst naar Laren in Noord-Holland. Onder begeleiding van de gemeente Stichtse Vecht vertrok de groep met bussen naar de nieuwe opvanglocatie waar de wat langer kunnen blijven. Burgemeester Witteman van Stichtse Vecht liet eerder al weten dat hij alleen tijdelijke opvang in het dorp toe zou staan omdat de belasting op Kockengen anders te groot wordt.
Vorige week kwam als aanvulling op eerder gedane verzoeken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), een verzoek om extra locaties ten behoeve van crisisnoodopvang. De toestroom in ons land is dermate groot, dat de vluchtelingen in de tot nu beschikbare locaties (nog) niet konden worden ondergebracht. Samen met vele andere gemeenten heeft Laren bij het COA aangegeven dat indien nodig de Klaas Bouthal geschikt is voor kortdurende crisisnoodopvang voor maximaal 150 personen. Het gaat dan in eerste instantie om de opvang van vluchtelingen voor een periode van 72 uur. Zondagmiddag om iets voor zes uur heeft het COA verzocht om de Klaas Bouthal in gereedheid te brengen.

In een brief aan de inwoners van Kockengen dit weekend heeft burgemeester Witteman complimenten gemaakt over de manier waarop het dorp is omgegaan met de plotselinge opvang van de asielzoekers in de sporthal en alles wat er daardoor teweeg werd gebracht.
Het weekend is voor de vluchtelingen rustig verlopen, nadat vrijdag bekend werd dat hun verblijf in Kockengen nog tot maandag zal worden verlengd, zo meldt de gemeente. Vanwege de koudere nachten zijn er extra dekens en dekbedden ter beschikking gesteld zodat de mensen in de hal warm konden slapen. Zaterdag stond in en buiten de sporthal in het teken van diverse activiteiten die onderling en met hulp van vrijwilligers uit de gemeenschap van Kockengen werden georganiseerd. Zo werd er buiten op het veld gevolleybald en daarna gevoetbald. Zowel binnen als buiten waren er ook diverse andere activiteiten voor de kinderen. Een deel van de zaal bij de sporthal werd even het domein van een groep vrouwen die ging dansen onder leiding van een danslerares die zelf ook tot de groep vluchtelingen behoort.
Het is nog niet bekend of Stichtse Vecht in beeld blijft voor weer een noodopvang als het COA om ruimte verlegen zit. Eerder werd ook de sporthal in Breukelen beschikbaar gesteld, maar toen
trok het COA het verzoek op het laatste moment in. Dinsdag is er in de gemeenteraad nog een debat over een mogelijk asielzoekerscentrum en een onderzoek naar een mogelijk locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *