Noodopvang vluchtelingen Kockengen verlengd

De noodopvang van vluchtelingen in de sporthal in Kockengen wordt tot maandag verlengd. Op dinsdag 22 september werden hier op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ruim honderd vluchtelingen voor drie dagen ondergebracht.

Burgemeester Witteman van Stichtse Vecht heeft een COA-verzoek voor verlenging van de noodopvang in Kockengen met 3 x 24 uur gehonoreerd. Dit onder de voorwaarde dat de vluchtelingen daarna elders worden ondergebracht, omdat de belasting op Kockengen anders te groot wordt. De noodopvang in Kockengen is bedoeld als tijdelijke opvang totdat de groep vluchtelingen elders in ons land kan worden ondergebracht voor een langduriger verblijf. Het COA werkt nu hard aan de realisatie van een accommodatie elders in het land. 

 Voordat het besluit is genomen, heeft de gemeente gekeken of dit op een verantwoorde wijze kan gebeuren, zowel voor de vluchtelingen (bijvoorbeeld qua hygiëne) als voor de vrijwilligers. De burgemeester is nagegaan of er voor verlenging voldoende politiek en maatschappelijk draagvlak is. Hij heeft gesproken met een brede vertegenwoordiging uit de gemeenschap waaronder vertegenwoordigers van het Dorpscomité Kockengen en verschillende verenigingen. De inwoners van Kockengen worden vrijdag via een bewonersbrief geïnformeerd.

De sporthal in Kockengen wordt normaal gesproken gebruikt door diverse sportverenigingen, scholen en de kerk. De afgelopen dagen moesten deze gebruikers uitwijken of hun activiteiten afgelasten. De gemeente gaat met hen op zoek naar een oplossing hiervoor.
Burgemeester Witteman is onder indruk van de gemeenschapszin die deze week werd getoond toen de acute opvang van de vluchtelingen aan de orde kwam: “De tomeloze vrijwillige inzet van inwoners en ondernemers is hartverwarmend. Je ziet het beste in mensen bovenkomen om anderen in nood hulp te bieden. Dat is werkelijk fantastisch. Ik hoop dat we ook de komende dagen op de hulp van de vele vrijwilligers kunnen rekenen.”
Volg voor meer informatie over de vluchtelingenopvang ons liveblog op www.stichtsevecht.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *