Kerkuilen in Kockengen geringd

Inmiddels hangen er in Kockengen en omgeving zo ongeveer vijftig nestkasten voor uilen. In het gebied rondom Kockengen komen drie soorten uilen voor. Er worden regelmatig kerkuilen, bosuilen en steenuilen waargenomen. Een speciale werkgroep van de Natuurgroep Kockengen heeft de nestkasten opgehangen en controleert de kasten ook. Zaterdag 4 juli werden onder leiding van Jan de Lange namens de Natuurgroep Kockengen en de leden van de regionale nestkastenwerkgroep Johan Tuls en Mark van Leeuwen enkele nestkasten met jonge kerkuilen bezocht om de uilskuikens te ringen. Op één locatie, waar de week ervoor nog vijf jongen waren gezien, werden twee dode kuikens gevonden. Dood gegaan door de tropische hitte vorige week. Op een andere locatie broeden de kerkuilen niet in de daar opgehangen nestkast maar op een balk achter een isolatiewand. Uiteindelijke lukte het de vrijwilligers de vier jongen te ringen.
De kerkuil broedt van nature in oude gebouwen, schuren, hooibergen, ed. in een nis of holle ruimte in de constructie van het gebouw. Dit soort gebouwen en plekken om te broeden zijn zeldzaam geworden. De speciale broedkisten voor kerkuilen hangen hoog boven in de spanten van stallen en (veld-)schuren. Dit gebeurd uiteraard in nauw overleg met de eigenaar van het gebouw. Belangrijk daarbij is dat het gebouw dag- en nacht toegankelijk is voor de kerkuilen. Het is ook mogelijk om een kerkuilenkast in de stal op te hangen met een in/uitgang direct naar buiten door de buitenmuur. Een tweede schuilplaats in de directe omgeving van de nestkast is dan wel een voorwaarde. De kerkuil is een bijzonder nuttige vogel voor een boerderij vanwege het wegvangen van de muizen en ratten. De Natuurgroep Kockengen is nog opzoek naar locaties waar nestkasten voor uilen kunnen worden geplaatst. Voor nadere informatie kijk op de website www.natuurgroepkockengen.nl
Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *