Winkel De Hoop gaat sluiten

Na ruim 33 jaar gaat de winkel van De Hoop in Kockengen sluiten, vermoedelijk aan het eind van het jaar. Een voortdurend dalende omzet is de oorzaak. ‘De koopkracht is al een paar jaar minder, waardoor mensen minder besteden en er wordt steeds meer via internet gekocht. Ook hebben wij last van de grote winkels in de regio die bijvoorbeeld cadeau-artikelen voor bijzonder lage prijzen aanbieden. Daardoor kopen de mensen meer buiten Kockengen. Daar kunnen wij niet tegenop. We proberen altijd garant te staan voor kwaliteit en dat kan niet voor de prijzen die de grootwinkel- en internetbedrijven vragen, ‘ vertelt Manuela de Hoop.


In 1982 nam mijn vader de sigarenzaak van de familie Janzen over. ‘Tabakscentrum De Hoop’ was een feit. Het winkeltje van amper 30 vierkante meter aan het Kerkplein in Kockengen verkocht naast tabaksartikelen en snoep een klein assortiment speelgoed. Vrij snel is er begonnen met de verkoop van tijdschriften, zegt Kees de Hoop (jr.). Door het enthousiasme van Kees en Tineke de Hoop groeide de klantenkring en het assortiment flink. In 1996 kon het naastgelegen pand worden aangekocht, waardoor de vloeroppervlakte van de winkel bijna drie keer zo groot werd. Het assortiment groeide flink, naast meer ruimte voor speelgoed, was er ook plaats voor een groot assortiment wenskaarten, luxe pennen, kantoorartikelen en een fotoservice. In de jaren daarna kwam ook het postkantoor in de winkel en konden bedrijven gebruik maken van een postbus. In 2005 kwam het huidige pand aan de Voorstraat 2 beschikbaar. Met inmiddels de volgende generatie kreeg Winkel de Hoop de beschikking over dubbel zoveel ruimte, waardoor een nog groter en breder assortiment aangeboden kon worden aan de bewoners van Kockengen.
Echter mede door ander koopgedrag, zoals shoppen via internet en buiten Kockengen het wegvallen van de fotoservice en het postkantoor dat een servicepunt werd, kwam de omzet meer onder druk te staan. Kees en Manuela de Hoop hebben daarom het besluit genomen om de winkel aan het einde van 2015 te sluiten. Op de vraag wat er met het pand gaat gebeuren, is vooralsnog het antwoord: uitbreiden van het administratie- & belastingadvieskantoor C.P. De Hoop.
Kees (sr.), Tineke, Kees (jr.) en Manuela de Hoop willen alle dorpsgenoten en vooral de trouwe klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen dat zij hen al die jaren hebben gegeven.
Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *