Toch verlichting op de parallelweg langs de N401

KOCKENGEN – De provincie Utrecht laat in het voorjaar van 2015 verlichting aanleggen op de parallelweg langs de provinciale weg N401 tussen Breukelen en Portengen. Veel fietsers zijn daar erg blij mee. Dagelijks na 23.00 uur gaat het licht wel weer uit. Naar verluidt brandt de verlichting in de ochtenduren niet, ook niet in de wintermaanden. Indien de verlichting niet permanent brandt, schakelt voorbijrijdend verkeer middels een sensor de verlichting tijdelijk aan.

In het najaar van 2013 startte Eva de Groot (31) uit Kockengen een handtekeningenactie om de provincie uiteindelijk zo ver te krijgen verlichting aan te leggen op de parallelweg langs de N401 tussen Breukelen en Portengen. Immers het is daar in de wintermaanden als jeugd naar school fietst en volwassen naar hun werk of het station aardedonker. ‘Levensgevaarlijk,’ meent Eva die bijna dagelijks uit Kockengen naar Pauw Bedrijven fietst om te werken in de catering en aan het einde van de middag in omgekeerde richting.
‘Heel veel mensen hebben positief gereageerd op mijn handtekeningenactie. De heer Jollie van de provincie heeft samen met mij de situatie bekeken. Hij gaf aan dat hoge lantaarnpalen niet in het landelijk karakter passen. Wel laat de provincie de heg tussen de N401 en de parallelweg wat hoger groeien, waardoor fietsers minder last hebben van koplampen van auto’s die verblinden. De verlichting die er voor fietsers komt, is lager bij de weg, zodat het landelijke karakter van het gebied onaangetast blijft. Als de verlichting er is kan iedereen wat veiliger tussen Breukelen en Portengen fietsen,’ zegt Eva de Groot.
Tekst en foto’s: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *