Vraagtekens bewoners bij antwoorden wateroverlast: ‘Ik ben diep,diep, diep teleurgesteld’

KOCKENGEN – Naar aanleiding van een zeer druk bezochte bijeenkomst in Hotel Breukelen op 22 september over de wateroverlast op 28 juli in Kockengen, waar veel vragen van bewoners onbeantwoord bleven, was er vrijdagavond 14 november, eveneens in Hotel Breukelen, een inloopbijeenkomst. Op die bijeenkomst zouden er antwoorden worden gegeven op die vragen. Enkele antwoorden kwamen er, maar voor de gedupeerde bewoners bleven er verschillende vragen onbeantwoord. ‘Ik ben diep, diep, diep teleurgesteld in zowel het waterschap als de gemeente, ‘vertelde een ondernemer uit Kockengen.

Op de bijeenkomst van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Stichtse Vecht konden belangstellenden binnenlopen en per thema een rondje door de zaal maken. Vertegenwoordigers van het waterschap en de gemeente probeerden vragen van belangstellenden te beantwoorden. Namens het waterschap waren dijkgraaf Patrick Poelmann en hoogheemraad Jan Kromwijk aanwezig en locoburgemeester Jaap Verkroost en wethouder Pieter de Groene namens de gemeente. Zo nu en dan ontstonden er pittige discussies. De thema’s die onder meer aan de orde kwamen waren: het watersysteem, neerslag, beheer en onderhoud, schade en schadeclaims, blik op de toekomst, met name maatregelen en samenwerking.
Aan het einde van de bijeenkomst was er een plenair deel. Jan Kromwijk en Pieter de Groene gaven een samenvatting en de aanwezigen hadden de gelegenheid vragen te stellen. Welke maatregelen moeten er genomen worden. Is bijvoorbeeld het aanleggen van een bergingsgebied verstandig of moeten er nieuwe stuwen worden gemaakt. Worden de knelpunten, duikers en stuwen, snel opgelost was een vraag, waarop de wethouder duidelijk maakte dat dat nu wordt meegenomen en dus in februari/maart gerealiseerd. De vraag als het morgen weer 140 millimeter regent, loopt Kockengen dan weer onder, met name met gebiedsvreemd water, kan moeilijk een antwoord worden gegeven. Het nieuwe gemaal bij Haarrijn wordt in december in gebruik genomen, dus kan het water niet meer daarvandaan komen. Op het oude dorp hebben 20 huizen blank gestaan. Met de eigenaren is niet gesproken. De mensen moeten de schade zelf regelen. ‘Ik heb voor 100.000 euro schade. Nu wordt dat door mijn verzekering geregeld, maar ik denk dat de verzekering niet blijft vergoeden,’ zegt een bewoner van de Voorstraat. ‘De landelijke kranten wisten mij te vinden zonder dat ik erom had gevraagd. We zijn hier wel gewend het allemaal zelf op te lossen, maar het houdt een keer op. Van de gemeente heb niets gehoord, ‘zegt een andere bewoner. ‘We voelen ons in de steek gelaten’.
Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *