Straten worden opgehoogd, tuinen moeten bewoners zelf betalen

KOCKENGEN – Eindelijk is het zo ver, Kockengen Waterproof is maandag van start gegaan. Het eerste deel van een project van tien jaar. De straten, stoepen en openbaar groen in het laagste deel van het dorp, de Van Zuylenweg en omgeving, worden de komende vier maanden meer dan zestig centimeter opgehoogd. De bewoners van zo’n 35 woningen moeten zelf het ophogen van hun tuin verzorgen en betalen. Vervolgens wordt in deelprojecten het hele dorp aangepakt. Zo’n twintig miljoen gaat de klus kosten en er wordt tien jaar voor uitgetrokken.
‘We moeten zelf onze tuien leeghalen en zelf straks voor het ophogen zorgen en het ook betalen,’ zeggen enkele bewoners. Dat beaamt projectleider Jeroen Wouda. Het is juridisch uitgezocht en de gemeente, het waterschap en de provincie doen niets fout. Uiteraard is de gemeente vrij om mee te betalen, maar dan wordt het project onbetaalbaar.
Voor het ophogen worden onder meer speciale Argex kleikorrels gebruikt. De bewoners hebben allemaal een zak cadeau gehad. De zogenaamde geëxpandeerde kleikorrels die in Kockengen gebruikt worden zij rond. Bewoners kunnen de korrels gebruiken als uitstekend drainagemateriaal in bloem- en plantenbakken. Ook wordt er speciaal Argex zand gebruikt. De basis van Argex geëxpandeerde kleikorrels is honderd procent natuurlijke klei die tot staafjes is geperst en in een meters lange draaioven, bij een temperatuur van 1100 graden wordt geëxpandeerd tot kleine kleibolletjes, die worden gezeefd.

Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *