Rondleiding door drie kerkelijke monumenten van breukelen

Op zaterdagmiddag 1 november a.s. organiseert het SWIB een unieke rondleiding door de drie kerkelijke monumenten van Breukelen. De start is heel toepasselijk in het Bonifatiushuis op het Kerkplein. De Benedictijner monnik Bonifatius is namelijk ruim 1300 jaar geleden gestart met de kerstening van de Vechtstreek op de plek waar nu de Pieterskerk staat. In Breukelen stichtte hij zelfs zijn eerste Nederlandse parochie. Het verhaal gaat dat hij een bestaande tempel van de Friezen (zo heetten de bewoners hier in die tijd) opnieuw inrichtte en wijdde aan de heilige Petrus.

Tijdens de rondleiding worden achtereenvolgens de 15de-eeuwse Pieterskerk, de 19de-eeuwse H. Johannes de Doperkerk en de 20ste-eeuwse Pauluskerk bezocht. Alle drie de gebouwen hebben een rijksmonumentale status, zowel dankzij hun exterieur als hun interieur. De Pieterskerk herbergt bijzondere grafkapellen, in de H. Johannes de Doperkerk ziet u prachtige gebrandschilderde ramen en in de Pauluskerk zult u verrast worden door de frisse en eigentijdse inrichting. De rondleiding wordt afwisselend verzorgd door de huidige pastores van deze kerken, zodat u ook meer over het liturgisch gebruik van de kerken komt te weten. Naast verschillen zult u zeker ook overeenkomsten tussen deze drie christelijke kerken ontdekken.

Na afloop van de rondleiding is er gelegenheid vragen te stellen en na te praten.

Tijd: zaterdagmiddag 1 november a.s. van 15.00 tot 17.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur
Plaats: Bonifatiushuis, Kerkplein 18, 3621 BA Breukelen
Entree: €6 p.p. (incl. kopje koffie/thee)
Reserveren: www.swib.nl, cursusnummer 108

Voor inlichtingen: Ineke van Dongen, telefoonnummer 06-55875923

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *