Oostelijke Vos gezien in Kockengen

KOCKENGEN – Op woensdag 17 september trof Hans Geuze in zijn tuin in Kockengen een Oostelijke Vos aan. Deze vlindersoort was voor 2014 nog nooit in ons land gezien en wordt dus ook niet in de vlindergidsen voor Nederland vermeld.
De Oostelijke Vos komt vooral in Rusland voor en op enkele plaatsen in Oost Europa. Tien jaar geleden begon deze soort een snelle opmars naar het westen. Eerst werden de Baltische staten bezet, toen Polen en daarna Finland, Zweden en Denemarken. In Denemarken vond er dit jaar een influx van Oostelijke Vossen plaats met een piek medio half juli. Je kon er dus op wachten dat hij ook in ons land zou opduiken. Op 10 juli trokken ze Nederland binnen, vooral in het Noorden en Noordwesten. Eind juli was de invasie al weer teneinde. Uit het Groene Hart zijn geen vondsten gemeld. Het exemplaar uit Kockengen is dus laat. Misschien komt er nog een tweede golf van immigranten door het warme weer.
Het kan zijn dat ze nogal eens aan de aandacht ontsnappen. Ze lijken namelijk sterk op de Kleine en Grote Vos, waarvan ze verschillen in grootte, kleur en vlekkenpatroon.

De spannende vraag is of de Oostelijke Vos zich in ons land zal kunnen vestigen en een inheemse soort wordt. Aan de voedselplant van de rups kan het niet liggen: Wilg en Iep. Volgend jaar weten we meer.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *