Open Monumentendag: belangstellenden enthousiast over RK kerk in Kockengen

KOCKENGEN – Liefhebbers weten ieder jaar de opengestelde monumenten in Kockengen op de nationale Open Monumentendag weer te vinden. Dit jaar was het thema op zaterdag 13 en zondag 14 september: Op reis. In Kockengen was de RK kerk Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming aan de Voorstraat (ingang Heicop) voor het publiek opengesteld op zaterdag. Ook de aan de kerk verbonden pastorie was te bezichtigen. Bij Abrona Kunst en Koffie in de voormalige Gereformeerde kerk in de Nieuwstraat was zaterdag een tentoonstelling te zien en konden mensen even opsteken met koffie, thee en wat te eten.
De belangstelling voor de RK kerk en de pastorie was groot. De bezoekers waren enthousiast over de authentieke kerk en het fraaie unieke wandbehang in de pastorie. Omstreeks 1350 werd Kockengen voor het eerst als parochie genoemd. De kerk van Kockengen, nu de Hervormde kerk, was toegewijd aan Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. In vroeger tijden was het een bekende bedevaartsplaats ter ere van Maria Hemelvaart en vooral in de maand augustus kwamen duizenden pelgrims uit de verre omtrek. Na de reformatie beleefden de katholieken van Kockengen moeilijke tijden. Ze hadden geen kerk en gingen in Teckop naar een zogenaamde schuilkerk. Vooral ’s winters en bij wind en regen was de voettocht bijna niet te doen. Medio 1840 kochten enkele vooraanstaande katholieken uit een failliete boedel een herenhuis met tuinen, koetshuis en stallen (de huidige pastorie aan de Voorstraat). Het koetshuis en de stal werden in gebruik genomen als noodkerk en in de kerstnacht van 1852 werd voor het eerst na 250 jaar weer een mis opgedragen in Kockengen. In augustus 1854 werd de nieuwe (huidige) kerk in gebruik genomen.
In de voorkamer van de RK pastorie aan de Voorstraat van Kockengen bevindt zich wandbehang dat bestaat uit verschillende historische behangselschilderingen. Op een voerbak staat de naam van de schilder en het jaartal: H. van Barneveldt, 1802. Op het moment dat het behang werd aangebracht werd het pand bewoond door de rijke handelaar Sas de Bruyn. Zijn pakhuis uit 1801 staat nog naast het pand. De onderwerpen van de schilderingen hebben betrekking op De Bruyn, de handel en het dorp Kockengen. In 1999 zijn de in Nederland unieke behangselschilderingen grondig gerestaureerd. Op het stucwerk van de schoorsteen staan ook verschillende handelssymbolen. Ook in de hal bevindt zich zeer fraai stucwerk, onder meer de vier jaargetijden.

Tekst en foto Gijs Kleinveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *